sobota, 22 czerwca 2019

Zupa z bakłażanów i okry "Quinn" z soczewicą

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Inne pyszne przepisy na zupy z tej książki znajdziecie po linkiem.
Zupa jaka dobra, taka brzydka ale zupy z bakłażana czy soczewicy brązowej taki właśnie mają kolor.
Zupa jest aromatyczna, pożywna, idealna, polecam gorąco do wypróbowania.
Zupa "Quinn" z bakłażanami, okra i soczewicą.


Składniki:

  • 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw
  • 4 marchewki
  • 150 g okry
  • 500 g bakłażanów
  • 2 - 3 pełne łyżki soczewicy brązowej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g kiełbasy cienkiej - ulubionej
  • 1 papryczka chili
  • sól morska
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie zupy:

  • Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Okrę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w grube plastry.
  • Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, dodałam do marchwi, wsypałam soczewicę, okrę, zalałam wywarem z warzyw i mięsa i gotowałam 15 minut do miękkości.
  • Cebulę obrałam, posiekałam, tak samo jak i papryczkę chili, podsmażyłam na oleju, zasypałam mąką, zasmażyłam.
  • Wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry, dodałam do zupy, doprawiłam solą i pieprzem, wsypałam curry, dodałam szafran.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.

Smacznego.
Przepis z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Jesień 2018 rok

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger