środa, 26 czerwca 2019

Sernik na zimno labneh z truskawkami

Labneh jest arabskim serem z jogurtu gęstego, najlepiej bałkańskiego albo greckiego.
Jest pyszny, lekko słony i stąd pomysł na sernik.
Teraz w upały szczypta soli dodana do potraw zatrzymuje wodę a ponieważ pocimy się dużo sernik z labneh jest zbawieniem dla wygrzanego organizmu.
Sernik jest prosty i bardzo pyszny, delikatny, kremowy, idealny, polecam.
Sernik na zimno z truskawkami.


Składniki: tortownica 23 cm
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka przeźroczysta
  • 500 g śmietany kwaśnej 30 % typu creme fresh
  • 500 g sera labneh
  • ok. 800 g truskawek
  • 5 łyżek miodu

Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 200 ml wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
  • Galaretkę przeźroczystą rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia.
  • Ser wymieszałam z miodem.
  • Śmietanę ubiłam na krem i wymieszałam delikatnie z serem.
  • Truskawki umyłam, osuszyłam, obrałam z szypułek.
  • Do masy serowej wlałam teraz tężejącą galaretkę truskawkową, wymieszałam i wlałam do tortownicy, wyłożonej folią aluminiową.
  • W masę powciskałam połowę obranych truskawek.
  • Wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
  • Jak masa zaczęła się ścinać, wyjęłam i ułożyłam na wierzchu resztę truskawek, wstawiłam ponownie do lodówki.
  • Jak masa zastygła zalałam sernik galaretką przeźroczystą, wstawiłam ponownie do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Majowe rzepakowe pola

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger