Jogurty powinny być bez konserwantów, tylko z naturalnymi bakteriami, wtedy wychodzi najsmaczniejszy labneh.
Ser tak zrobiony jest pyszny, delikatny i kremowy.
Można go zajadać samego albo zamarynować w oliwie tak jak ja i cieszyć się pysznym dodatkiem do pieczywa, polecam.
Labneh - arabski ser z jogurtu.
Składniki:
- ok. 1 kg gęstego jogurtu greckiego
- szczypta soli
No to zaczynamy zabawę.
Potrzebna będzie gęsta gaza a potem najlepiej chusta serowarska - może być gęsta pielucha tetrowa.
Jogurt wymieszałam z solą i wylałam na sito wyłożone gazą.
Sito umieściłam na misce, owinęłam folią i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
Teraz jest już całkiem kremowy i pyszny, doskonały do smarowania ale nasza zabawa trwa dalej.
Odlałam wodę która ociekła, włożyłam jogurt teraz na sito wyłożone chustą serowarską i ponownie do lodówki na minimum 24 godziny albo dłużej.
Jak z jogurtu nic już nie odciekało, łyżeczką do kulek z melona wycięłam z niego kuleczki.
Kuleczki włożyłam do słoika, do którego włożyłam.
Zalewa:
- olej rzepakowy
- listki bazylii zielonej
- listki bazylii czerwonej
- listki tymianku
- ziarna pieprzu kolorowego
- ząbek czosnku
Powinien tak postać w lodówce kolejne 24 godziny.
Zapewniam że Wam zasmakuje.
Po zjedzeniu kulek serowych olej aromatyzowany użyłam do sałatek i smażenia.
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
Inspiracja kulkowa tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku |
4 komentarze
Bardzo fajny serek, tylko roboty przy nim dużo.
OdpowiedzUsuńJa wiem czy tak dużo roboty? czasu więcej potrzeba ale co dobre jest tego warte, zapewniam.
Usuńno to walnęłaś w moje kubki smakowe po całości- PDF już ściągnęłam i będę robić. Pieluchę tetrową mam, z rana po jogurty idę
OdpowiedzUsuńNapisz koniecznie czy smakowało? Pozdrawiam Aga.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.