czwartek, 27 czerwca 2019

Kokosowy omlet z plantanem na śniadanie

Prosty i szybki omlet dziś na śniadanie proponuję.
Jest puszysty, pachnący kokosem i zdecydowanie pyszny.
Uprzyjemni poranny czas przy kawie czy herbacie, a może czystku?
Zapraszam na śniadanie.
Omlet śniadaniowy z kokosem.


Składniki: 1 omlet
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina oleju - 1/2 łyżki
  • 1 dojrzały plantan III stopień dojrzewania
  • galaretka z winogron do podania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie omletu:
  • Do miski wbiłam jaja, widelcem je napuszyłam, dodałam jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki i dokładnie wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i wlałam masę jajeczną.
  • Smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem aż omlet się lekko ściął.
  • Plantana obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Zdjęłam pokrywkę i ułożyłam na omlecie plasterki plantana, smażyłam minutę.
  • Przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze 2 minuty.
  • Po usmażeniu wyjęłam na talerz i posypałam cukrem pudrem.
  • Podałam z galaretką z winogron.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
W Opactwie Cystersów w Sulejowie

2 komentarze

  1. Wygląda pięknie:)u nas niestety córka ma uczulenie na kokos i staram się go unikać:((Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to szkoda,bo kokos jest pyszny ale jak alergia to alergia, wiem coś o tym. Pozdrawiam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger