poniedziałek, 3 czerwca 2019

Pszenno - kukurydziane naleśniki z dżemem z borówki amerykańskiej

Delikatne, elastyczne, znikają szybciej niż się je smaży, mowa oczywiście o naleśnikach.
Moje dzisiejsze są przepyszne, polecam gorąco.
Ciasto można zrobić dnia poprzedzającego smażenie na wieczór i wstawić do lodówki, wtedy nabierze jeszcze większej delikatności.
Podałam je z dżemem z borówki amerykańskiej, są rewelacyjne.
Naleśniki z dżemem.

Składniki: 10 - 12 szt.
Ciasto:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • dżem z borówki amerykańskiej do podania

Przygotowanie naleśników:

  • Zmiksowałam jaja z mlekiem, wodą, solą i olejem.
  • Dodałam obie mąki i zmiksowałam na lśniące, lejące ciasto.
  • Wstawiłam do lodówki na noc, by rano smażyć.
  • Można dać ciastu odpocząć tylko ok. 15 minut i smażyć, będą wówczas sztywniejsze.
  • Usmażyłam na patelni naleśnikowej 10 naleśników.
  • Każdy naleśnik posmarowałam dżemem i zwinęłam w rulon.
  • Do naleśników użyłam dżemu z borówki amerykańskiej z tego przepisu.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek poety Józefa Ozgi Michalskiego w promieniach słońca

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger