niedziela, 16 czerwca 2019

Penne z młodymi liśćmi, oliwkami i pestkami słonecznika

Kupiłam paczkę młodych listków a w niej: rukola, szpinak i botwina.
Zjedliśmy połowę paczki a reszta zaczynała więdnąć, danie w głowie powstało w 3 sekundy.
Oliwki ulubione do dania dodałam i aby chrupało uprażone pestki słonecznika.
Gorąco polecam.
Makaron z młodymi listkami, oliwkami i pestkami.


Składniki:

  • 250 g makaronu penne rigate
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 - 3 pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 80 g młodych liści - rukola, szpinak, botwina
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie dania:

  • Na suchej patelni podprażyłam pestki słonecznika, wystudziłam.
  • Posiekałam czosnek i cebulę.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek, dodałam młode - umyte i osuszone liście.
  • Smażyłam zaledwie minutę aby zwiędły.
  • Dodałam oliwki, sól i pieprz, wymieszałam.
  • Makaron ugotowałam al'dente i włożyłam na patelnię, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam pestkami słonecznika.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Frombork

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger