niedziela, 26 maja 2019

Rogale z serem

Wypiekanie na śniadanie i tym razem Monika wybrała przepis pochodzący ze Smakera na rogale z serem.
Powiem szczerze że tak pysznych rogali to ja dawno nie jadłam.
Bardzo delikatne i puszyste ciasto, ser idealnie słodki i pachnący wanilią, urosły jak szalone do nieba, są idealne.
Polecam gorąco do szkoły, pracy, na piknik, czy wycieczkę.
Pyszne rogale z serem waniliowym.



Składniki: 9 sztuk

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 250 - 300 g mąki pszennej T 650
  • 300 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju
  • czarnuszka do posypania
  • białko jaja do posmarowania

Nadzienie:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżeczka suchych nasion wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego



Przygotowanie ciasta:

  • Drożdże rozpuściłam w mleku z cukrem.
  • Mąki: orkiszową i na początek 250 g pszennej wsypałam do misy robota.
  • Dodałam sól, jajo, żółtko, mleko z drożdżami i cukrem oraz olej, wymieszałam do połączenia składników.
  • Potem wyrabiałam na średnich obrotach około 5 minut, podsypując mąka pszenną aż ciasto stało się elastyczne i miękkie, nie kleiło się do rąk.
  • Przełożyłam ciasto do miski natłuszczonej olejem, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:

  • Do miski wkruszyłam ser, dodałam wanilię i cukier i widelcem rozgniatałam a jednocześnie mieszałam.

Przygotowanie rogali:

  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, chwilę zagniatałam.
  • Podzieliłam ciasto na 9 równych części.
  • Z każdej wałkowałam owalny placek.
  • Nacięłam radełkiem placek jak na zdjęciu poniżej.


  • Nakładałam porcję sera na część nie pociętą.
  • Potem zwijałam rogale od strony nie naciętej w rulon.
  • Zwinęłam roladę w księżyc/rogala i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Posmarowałam rogale roztrzepanym białkiem i posypałam czarnuszką.
  • Przykryłam rogaliki na blaszce i pozwoliłam im rosnąć jeszcze 15 minut.
  • Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut, aż się zrumieniły.
  • Studziłam  rogale na kratce.

Smacznego.
Przepis ze Smakera.
Rogale z serem u innych: pełna lista w pon. wieczorem
Matka Wariatka
Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Jaśminowa kuchnia
Dorcia w kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Marta Furmaniak zdjęcie z FB
Buszująca w kuchni
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger