niedziela, 26 maja 2019

Omlet na słodko z dżemem wiśniowym i truskawkami

Dziś śniadanie godne mistrzów, czyli puszysty omlet z ulubionymi owocami, tutaj truskawki.
Omlet jest leciutki, piankowy i smakuje obłędnie, polecam na śniadanie czy obiad.
Słodki omlet na śniadanie.


Składniki: 1 omlet

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki orkiszowej T 630
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18 %
  • 1 łyżka oleju
Do podania:


Przygotowanie omletu:

  • Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę.
  • Na koniec dodałam ksylitol i jeszcze chwilę ubijałam.
  • Dodałam żółtka i ponownie ubiłam.
  • Na koniec dodałam mąkę i delikatnie łopatką wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej, wylałam masę, smażyłam na średnim ogniu aż omlet się zrumienił pod spodem a potem przewróciłam delikatnie na drugą stronę.
  • Podałam z dżemem z wiśni, posypany cukrem pudrem i truskawkami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabudowa dawnego Zadzimia woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger