niedziela, 26 maja 2019

Konfitowana ośmiornica z pieczonymi ziemniakami

Konfitowanie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności w tłuszczu. 
Powolne gotowanie w tłuszczu, wywodzi się z tradycji kulinarnej południowo - zachodniej Francji.
Mięso konfitowane, można było przechowywać w chłodzie nawet do trzech miesięcy.
Obecnie konfituje się mięsa: kacze, gęsie i inne dla walorów smakowych.
Zachęcam do spróbowania takiej ośmiornicy, jest kremowa, delikatna i pyszna.
Ośmiornica confit z ziemniakami.

Składniki:
  • 600 g odnóży z ośmiornicy - miałam mrożone
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • olej do konfitowania - ok. 800 ml
Do podania ziemniaki pieczone:
  • ok. 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • odrobina soli
Przygotowanie ośmiornicy:
  • Odnóża ośmiornicy umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, osuszyłam.
  • Olej wlałam do niedużego garnka i mocno rozgrzałam.
  • Temperatura jest odpowiednia gdy zanurzona ośmiornica zaczyna od razu skwierczeć.
  • Włożyłam kawałki ośmiornicy do gorącego tłuszczu i gotowałam na maleńkim ogniu ok. 30 - 40 minut w zależności od wielkości odnóży.
  • Ośmiornica jest ugotowana jeśli wbity w nią nóż wchodzi jak w masło.
  • Wyjęłam mięso na talerz, oprószyłam solą, pieprzem i papryką słodką.
Przygotowanie ziemniaków: 
  • Ziemniaki obrałam, umyłam, osuszyłam i blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie.
  • Odcedziłam, odparowałam.
  • Wyjęłam je na brytfankę, oprószyłam solą, posypałam ziołami i skropiłam oliwą.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C około 20 minut.
  • Podałam ośmiornicę z ziemniakami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Autko rodem z PRL-u

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger