czwartek, 2 maja 2019

Pasta z cukinii z papryką

Idealna pasta do grillowanych warzyw czy mięs.
Jest aromatyczna, szybko się ją robi a smakuje wybornie.
Polecam zróbcie koniecznie, majówkową pastę.
Cukiniowo - paprykowa pasta.


Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 czosnek
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie pasty:

  • Cukinię pokroiłam wzdłuż na plastry, ułożyłam na blaszce, skropiłam oliwą.
  • Piekłam cukinie w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Uwaga! doglądamy cukinii aby się nie spaliła.
  • Pieczoną przestudziłam.
  • Do misy malaksera włożyłam wystudzone plastry cukinii, bazylię, kolendrę, obrana i pokrojoną w paski paprykę, oraz olej i sok z cytryny, zmiksowałam na pastę.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podanie powinna się wychłodzić.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Budynek Esplanady - Łódź ul. Piotrkowska 100

4 komentarze

  1. Ciekawe, pewnie kiedyś zrobię, ale paprykę też podpiekę. Dzieki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, muszę wypróbować dopóki sezon na cukinie w pełni :d

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger