sobota, 14 lipca 2018

Dżem z całych wiśni z pektyną

Sezon letni to czas na przetwory, wszelakie.
Robimy kiszonki, marynaty czy po prostu dżemy, konfitury, frużeliny aby zachować na dłużej zapach lata w słoikach.
Dziś proponuję przepyszny dżem z wiśni, to jedne z moich ulubionych owoców.
Zajadam wiśnie garściami a smakują jak najdroższe delicje, dżem z ich udziałem jest rewelacyjny.
Dżem z pektyną z wiśni.


Składniki:

  • 850 g wydrylowanych wiśni
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 10 g pektyny


Przygotowanie dżemu z wiśni z pektyną:

  • Wiśnie umyłam i wydrylowałam.
  • Cukier wymieszałam z pektyną a potem z wiśniami.
  • Teraz garnek postawiłam na ogniu i cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam na maleńkim ogniu mieszając od czasu do czasu 5 minut.
  • Dżem przełożyłam do słoików, wcześniej umytych i wyparzonych, zakręciłam.
  • Wstawiłam słoiki do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 140 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął tą temperaturę pasteryzowałam słoiki 15 minut.
  • Wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam słoiki w nim do całkowitego wystudzenia.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Peonie - Bolesław Nawrocki - Muzeum Miasta Pabianic


0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger