Aromatu temu daniu też nie brakuje, a smak jest obłędny, zachęcam do spróbowania.
Czarny ryż jest zdrowszy niż biały a do tego fajnie można skomponować danie, polecam go.
Czarny ryż i kolorowe warzywa.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
 - 200 g dyni hokkaido
 - 1 papryka czerwona szpiczasta
 - 1/2 średniego brokuła
 - 1 ząbek czosnku
 - 1/2 łyżeczki sosu rybnego
 - 1 łyżeczka worcestershire
 - 1 łyżeczka sriracha
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 - 3 łyżki pestek granatów do posypania
 - 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu czarnego
 - 50 ml wytrawnego białego wina
 
Przygotowanie potrawki:
- Pokroiłam wszystkie warzywa.
 - Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w dużą kostkę.
 - Dynie obrałam i pokroiłam wraz ze skórką w taka samą kostkę ok. 2 cm.
 - Cebulę pokroiłam w dużą kostkę i posiekałam czosnek.
 - Ryż zalałam dużą ilością lekko osolonej wody i gotowałam do miękkości ok. 25 - 30 minut, trzeba sprawdzać.
 - Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulę i czosnek - 2 minuty.
 - Teraz dodałam paprykę, dynię i smażyłam 5 minut.
 - Teraz na patelnie włożyłam różyczki brokuła, dodałam sos rybny, sos worcestershire oraz sos sriracha, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
 - Wlałam wino i gotowałam aż odparowało.
 - Podałam ryż na talerzu z potrawką z warzyw, posypałam pestkami granatu.
 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
![]()  | 
| Kościół w Kałowie woj. łódzkie | 

0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.