piątek, 3 maja 2019

Kolorowa potrawka z czarnym ryżem

Tak kolorowo mi się na talerzu zrobiło a do tego smacznie i pożywnie.
Aromatu temu daniu też nie brakuje, a smak jest obłędny, zachęcam do spróbowania.
Czarny ryż jest zdrowszy niż biały a do tego fajnie można skomponować danie, polecam go.
Czarny ryż i kolorowe warzywa.



Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 200 g dyni hokkaido
  • 1 papryka czerwona szpiczasta
  • 1/2 średniego brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka worcestershire
  • 1 łyżeczka sriracha
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 - 3 łyżki pestek granatów do posypania
  • 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu czarnego
  • 50 ml wytrawnego białego wina



Przygotowanie potrawki:

  • Pokroiłam wszystkie warzywa.
  • Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Dynie obrałam i pokroiłam wraz ze skórką w taka samą kostkę ok. 2 cm.
  • Cebulę pokroiłam w dużą kostkę i posiekałam czosnek.
  • Ryż zalałam dużą ilością lekko osolonej wody i gotowałam do miękkości ok. 25 - 30 minut, trzeba sprawdzać.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulę i czosnek - 2 minuty.
  • Teraz dodałam paprykę, dynię i smażyłam 5 minut.
  • Teraz na patelnie włożyłam różyczki brokuła, dodałam sos rybny, sos worcestershire oraz sos sriracha, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
  • Wlałam wino i gotowałam aż odparowało.
  • Podałam ryż na talerzu z potrawką z warzyw, posypałam pestkami granatu.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kałowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger