czwartek, 2 maja 2019

Mazurek z czarną porzeczką i białą czekoladą

Ten mazurek gościł na moim świątecznym stole, ale myślę że pokrojony na batoniki spokojnie może służyć jako pożywny energetyk.
Do szkoły, pracy, uczelni, na wycieczkę rowerem czy na szlaku.
Polecam gorąco.
Mazurek dobry na wszystko.


Składniki: blaszka 21 x 31 cm
Kruche ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 50 g ksylitolu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g bakalii: rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, skórka pomarańczowa, liofilizowane maliny
Dodatkowo:
  • 1 słoik - 300 ml dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Zimne masło posiekałam z mąką i proszkiem do pieczenia, dodałam cukier, dalej siekałam.
  • Teraz dodałam jaja i śmietanę i zagniotłam ciasto.
  • Blaszkę wysmarowałam masłem i wylepiłam dno, nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 25 minut aż ciasto lekko się zrumieniło.
  • Wyjęłam, wystudziłam.

Przygotowanie masy czekoladowej:

  • Czekoladę połamałam, włożyłam do miski, dodałam 1/3 szklanki mleka i rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam.
  • Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem a jak przestygło dodałam mleko w proszku i zmiksowałam na gładką masę, aby nie było grudek.
  • Do masy dodałam przestudzoną czekoladę, zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam bakalie, wymieszałam.
  • Pozostawiłam w lodówce do lekkiego stężenia.

Wykończenie ciasta:

  • Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy a na nim tężejącą masę czekoladową.
  • Wstawiłam do lodówki do całkowitego wychłodzenia.
  • Potem idealnie się kroi.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Sandomierzu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger