wtorek, 2 kwietnia 2019

Zupa z kurczakiem i jajkiem po chińsku

W Chinach nie zawsze zupy podaje się na początku posiłku.
Można je serwować w przerwach, między innymi daniami, albo wazę z zupą postawić na stole wraz z innymi potrawami.
Zupy spotyka się rozmaite - gęste, klarowne, z dodatkiem pierożków lub bez.
Można je jeść jako przystawkę lub jako przekąskę - są pyszne.
Zapraszam zatem na przepyszną, tradycyjną chińską zupę.
Zupa po chińsku z kurczakiem i jajem.


Składniki: 4 porcje

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu z wina ryżowego
  • 1000 ml bulionu drobiowego
  • 1 por
  • 1/2 średniego brokuła
  • 125 kurczaka ugotowanego - 1 duży pojedynczy filet
  • 180 g pieczarek
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • odrobina sosu chili
  • chili w proszku


Przygotowanie zupy:

  • Brokuła podzieliłam na różyczki, pora oczyściłam i pokroiłam na plasterki.
  • Pieczarki pokroiłam w plasterki a kurczaka ugotowałam i poszatkowałam.
  • Zagotowałam w garnku wodę z octem i solą i delikatnie wbijałam po 1 jaju do wrzącej wody.
  • Po minucie wyjęłam jaja na talerz.
  • W drugim garnku zagotowałam bulion, dodałam pora, brokuły, kurczaka, pieczarki i sherry, doprawiłam do smaku sosem chili.
  • Gotowałam zupę przez 10 - 15 minut.
  • Dodałam delikatnie ugotowane wcześniej jajka i gotowałam jeszcze 2 minuty.
  • Zupę przelałam do talerzy, posypałam odrobiną chili i od razu podałam.

Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kurozwękach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger