sobota, 6 kwietnia 2019

Turecki deser czekoladowy

Budynie lubimy bardzo a ten czekoladowy po turecku jest obłędny.
Ma bardzo czekoladowy smak i smakuje wyśmienicie.
Popełnijcie sobie ten deser a nie pożałujecie.
Czekoladowy budyń po turecku.


Składniki: 4 porcje

  • 125 ml wody
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 185 g cukru - ja dałam 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1000 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • jogurt naturalny lub bita śmietana do podania

Przygotowanie deseru:

  • Wlałam wodę do garnka o gruby dnie.
  • Wsypałam obie mąki i dokładnie wymieszałam.
  • Dodałam teraz cukier i kakao i trzepaczką dokładnie wymieszałam a by nie było grudek.
  • Postawiłam garnek na ogniu i ciągle mieszając aby składniki się rozpuściły, wlałam mleko i esencję waniliową.
  • Gotowałam nie dopuszczając do wrzenia przez minute, może dwie.
  • Przelałam deser do pucharków, wystudziłam w lodówce.
  • Podałam w jogurtem naturalnym.

Smacznego.
Przepis kuchni tureckiej.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Chmielniku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger