wtorek, 9 kwietnia 2019

Rolada korzenna z kremem piernikowym i mandarynkami

Ta rolad to mistrzostwo smaku, lekko korzenny posmak i słodkie mandarynki.
Polewa czekoladowa dopełnia całości, zafundujcie sobie ten wypiek.
Łatwo się robi, biszkopt można upiec dzień wcześniej a potem tylko nałożyć krem i zwinąć.
Użyłam tutaj korzennych ciasteczek Speculoos, zamiast tych ciasteczek można użyć innych ciasteczek korzennych.
Korzenna rolada z mandarynkami.


Składniki: blach 40 x 25 cm
Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 70 g cukru lub ksylitolu
  • 55 g mąki pszennej T 650
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 80 g ciasteczek korzennych Speculoos 
Dodatkowo:
  • 1 puszka mandarynek w zalewie
Polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek kremówki

Przygotowanie biszkoptu:
  • Na początek blachę wyłożyłam papierem do pieczenia od brzegu do brzegu, nie natłuszczamy blachy.
  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na płynną masę i dodawałam po łyżce ksylitol aż piana stała się gęsta i lśniąca.
  • Mąkę przesiałam z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypałam do masy jajecznej, delikatnie wymieszałam.
  • Ciasto wylałam na blachę, wyrównałam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcja grzania góra/dół przez 10 minut.
  • Przygotowałam czystą ściereczkę, posypałam ją cukrem trzcinowym.
  • Po upieczeniu biszkopt od razu zdjęłam razem z papierem z blachy i papierem do góry umieściłam go na ściereczce.
  • Zdjęłam papier a roladę zwinęłam razem ze ściereczką tak jak potem będę ją nadziewała kremem, pozostawiłam do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
  • Mandarynki osączyłam z syropu.
  • Mascarpone zmiksowałam ze śmietanką i cukrem na gładki krem.
  • Ciasteczka zmieliłam na mąkę i wymieszałam z masą serową do połączenia składników.
Przygotowanie rolady:
  • Rozwinęłam roladę, zdjęłam ściereczkę.
  • Krem rozsmarowałam na biszkopcie, zostawiając po bokach 1 cm wolnego ciasta.
  • Na kremie ułożyłam mandarynki i zwinęłam ciasno roladę.
  • Owinęłam roladę w folię spożywczą dość ciasno, wstawiłam do lodówki najlepiej na noc.
  • Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej, wymieszałam ze śmietanką.
  • Polewą polałam wystudzone i odwinięte z foli ciasto.
  • Udekorowałam plastrami mandarynki.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Krajno Parcele

2 komentarze

  1. Wygląda smacznie. Już czuje ten piernikowy zapach. Podziwiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzę że zmieniłaś się Ewcia w Mój świat - pewnie blogger żądał. Zapraszam na kawę i ciacho.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger