wtorek, 9 kwietnia 2019

Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe

Tak podane jaja po meksykańsku smakują wspaniale i zajada się je z przyjemnością.
Fajne dodatki takie jak awokado i chorizo sprawiają że smak jest niesamowity, polecam.
Jeśli nie macie dziś obiadu, polecam jajka po meksykańsku.
Jajka po meksykańsku na tortilli.


Składniki: 4 porcje

  • 4 tortille kukurydziane
  • 1 awokado
  • sok z limonki lub cytryny
  • 180 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki masła lub wody do podgrzania tortilli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżka cebulki dymki - posiekanej
  • ulubiona salsa

Salsa:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 - 5 ogóreczków konserwowych pikantnych
  • 2 łyżki konserwowych cebulek żółtych
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie salsy:

  • Pokroiłam w małą kosteczkę ogórki, pomidory i cebulę, wymieszałam.
  • Dodałam sól, pieprz i marynowaną cebulkę i dokładnie wymieszałam.

Przygotowanie dania:

  • Na patelni na maśle lub bez tłuszczu ale skropione wodą podgrzałam placki tortilli.
  • Każdą podgrzaną tortillę zawijałam w ściereczkę aby nie wystygła.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż na połowy, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z limonki.
  • Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na patelni, potem ułożyłam na wszystkich podgrzanych plackach.
  • Jaja usmażyłam na maśle - sadzone.
  • Na każdym placku ułożyłam salsę, awokado i jajo, posypałam serem feta.
  • Posypałam kolendrą i dymką.
  • Podałam od razu.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Bodzentynie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger