Fajne dodatki takie jak awokado i chorizo sprawiają że smak jest niesamowity, polecam.
Jeśli nie macie dziś obiadu, polecam jajka po meksykańsku.
Jajka po meksykańsku na tortilli.
Składniki: 4 porcje
- 4 tortille kukurydziane
 - 1 awokado
 - sok z limonki lub cytryny
 - 180 g kiełbasy chorizo
 - 2 łyżki masła lub wody do podgrzania tortilli
 - 4 jajka
 - 4 łyżki pokruszonego sera feta
 - 1 łyżka świeżej kolendry
 - 1 łyżka cebulki dymki - posiekanej
 - ulubiona salsa
 
Salsa:
- 2 pomidory
 - 1 cebula
 - 4 - 5 ogóreczków konserwowych pikantnych
 - 2 łyżki konserwowych cebulek żółtych
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
Przygotowanie salsy:
- Pokroiłam w małą kosteczkę ogórki, pomidory i cebulę, wymieszałam.
 - Dodałam sól, pieprz i marynowaną cebulkę i dokładnie wymieszałam.
 
Przygotowanie dania:
- Na patelni na maśle lub bez tłuszczu ale skropione wodą podgrzałam placki tortilli.
 - Każdą podgrzaną tortillę zawijałam w ściereczkę aby nie wystygła.
 - Awokado przekroiłam wzdłuż na połowy, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z limonki.
 - Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na patelni, potem ułożyłam na wszystkich podgrzanych plackach.
 - Jaja usmażyłam na maśle - sadzone.
 - Na każdym placku ułożyłam salsę, awokado i jajo, posypałam serem feta.
 - Posypałam kolendrą i dymką.
 - Podałam od razu.
 
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
| Ruiny zamku w Bodzentynie | 
2 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje, polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.