piątek, 12 kwietnia 2019

Omlet z dynią i pomidorami

Takie śniadania to ja lubię, nazywam je śniadaniem Mistrzów.
Wszystkie składniki potrzebne do porannego funkcjonowania wrzucamy na patelnię, zalewamy jajami i omlet się smaży.
Użyłam tutaj dyni Hokkaido, można innej, jaką dostaniecie.
Polecam takie oto śniadanie.
Dyniowy omlet z pomidorami.


Składniki:

  • 3 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 1 pomidor
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie omleta:

  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka ubiłam z solą i pieprzem, dodałam pure z dyni, wymieszałam.
  • Delikatnie połączyłam żółtka z białkami.
  • Pomidora pokroiłam w plastry, bazylię posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wlałam na rozgrzane masę jajeczną.
  • Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, pokruszyłam ser na wierzch i posypałam bazylią.
  • Nakryłam patelnie pokrywką i na średnim ogniu smażyłam aż jaja się ścięły a ser rozpuścił.
  • Podałam od razu.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dom Buta w Łodzi - Piotrkowska 98


2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger