sobota, 6 kwietnia 2019

Ekspresowe bułki bez wyrastania! - bułki śniadaniowe

W ramach Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu wybrałam bułki ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku.
Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę.
Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja.
Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę bułki gotowe.
Naprawdę warto.
Bułki śniadaniowe bez wyrastania.


Składniki: 8 bułeczek 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru - dałam trzcinowy nierafinowany
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania - nie używałam
  • ewentualnie jakieś ziarna do posypania - nie dawałam

Przygotowanie bułek:
  • Drożdże roztarłam z cukrem w miseczce.
  • Dolałam letnią wodę i letnie mleko, wymieszałam.
  • Dodałam sól i ponownie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i wyrabiałam mieszadłem hakowym robota przez 5 minut.
  • Wyłączyłam mieszadło, dałam odpocząć ciastu przez 5 minut - uwalnia się gluten.
  • Potem wyrabiałam jeszcze 3 minuty aż ciasto stało się sprężyste i elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy.
  • Wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kulkę.
  • Ułożyłam je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zostawiając odstępy bo sporo urosną.
  • Każdą kulkę spłaszczyłam palcami
  • a potem nożem nacięłam.
  • Jeśli ktoś chce posypać ziarnami to teraz: najpierw posmarować jajem roztrzepanym i posypać ziarnem ulubionym.
  • Wstawiłam blachę do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Od tego momentu nastawiłam czas na 25 minut.
  • Moje bułki wydawały mi się po tym czasie za blade i dopiekłam jeszcze 3 minuty.
  • Upieczone bułeczki studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis z Kuchni na wrzosowisku.
Bułki piekły:
"Podróże małe i duże"
Cebulica syberyjska

14 komentarze

  1. Najbardziej lubię ekspresowe przygotowania:))bułeczki wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosły! Świetny przepis, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, wypróbuję ten przepis 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Bułeczki pięknie wyrosły.Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeśli chcę zrobić podwójną porcję to w jakiej temperaturze i ile czasu piekę te drugie bułki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się czy to tylko dla mnie wyszło takie dość twarde ciasto? Czy to tak ma być? 300 ml płynów 150+150 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiem tak: bułeczki wypiekałyśmy na 7 blogów i każdemu wyszły puszyste. Ja nie raz już je wypiekałam i nie było problemu. Czy ciasto było dokładnie wyrobione? robotem 8 minut ale ręcznie będzie to jakieś 15 minut. Ciasto tego wymaga. Płynu jest tyle ile napisane w składnikach. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger