Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet ten kto nigdy nic nie piekł, uwierzcie, wiem co piszę.
Zagniatam ciasto, formuje bułeczki i piekę, w sumie może 40 minut, rewelacja.
Wstaje rano, zarabiam ciasto, wkładam do piekarnika, idę pod prysznic a jak wychodzę bułki gotowe.
Naprawdę warto.
Bułki śniadaniowe bez wyrastania.
Składniki: 8 bułeczek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru - dałam trzcinowy nierafinowany
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania - nie używałam
- ewentualnie jakieś ziarna do posypania - nie dawałam
Przygotowanie bułek:
- Drożdże roztarłam z cukrem w miseczce.
- Dolałam letnią wodę i letnie mleko, wymieszałam.
- Dodałam sól i ponownie wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i wyrabiałam mieszadłem hakowym robota przez 5 minut.
- Wyłączyłam mieszadło, dałam odpocząć ciastu przez 5 minut - uwalnia się gluten.
- Potem wyrabiałam jeszcze 3 minuty aż ciasto stało się sprężyste i elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy.
- Wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kulkę.
- Ułożyłam je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zostawiając odstępy bo sporo urosną.
- Jeśli ktoś chce posypać ziarnami to teraz: najpierw posmarować jajem roztrzepanym i posypać ziarnem ulubionym.
- Wstawiłam blachę do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Od tego momentu nastawiłam czas na 25 minut.
- Moje bułki wydawały mi się po tym czasie za blade i dopiekłam jeszcze 3 minuty.
- Upieczone bułeczki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z Kuchni na wrzosowisku.
Bułki piekły:
"Podróże małe i duże"
Cebulica syberyjska |
14 komentarze
Najbardziej lubię ekspresowe przygotowania:))bułeczki wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajnie się robi te bułki, spróbuj Reniu koniecznie.
Usuńjakie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Lena i zachęcam do spróbowania.
UsuńPięknie wyrosły! Świetny przepis, dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Becia, polecam się.
UsuńWyglądają pysznie, wypróbuję ten przepis 😃
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba. Napisz jak smakowały?
UsuńSuper przepis. Bułeczki pięknie wyrosły.Pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam.
UsuńA jeśli chcę zrobić podwójną porcję to w jakiej temperaturze i ile czasu piekę te drugie bułki?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo.
UsuńZastanawiam się czy to tylko dla mnie wyszło takie dość twarde ciasto? Czy to tak ma być? 300 ml płynów 150+150 ?
OdpowiedzUsuńOdpowiem tak: bułeczki wypiekałyśmy na 7 blogów i każdemu wyszły puszyste. Ja nie raz już je wypiekałam i nie było problemu. Czy ciasto było dokładnie wyrobione? robotem 8 minut ale ręcznie będzie to jakieś 15 minut. Ciasto tego wymaga. Płynu jest tyle ile napisane w składnikach. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.