niedziela, 7 kwietnia 2019

Smażony ryż z wieprzowiną po chińsku

Dziś fajne danie po chińsku z wieprzowiną, u mnie polędwiczka wieprzowa.
Mięso delikatne a w tej wersji smakuje idealnie, polecam gorąco.
Zachęcam do spróbowania takiej wersji obiadu.
Ryż z polędwiczką wieprzową po chińsku.


Składniki: 4 porcje

  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych - arachidowego
  • 1 duża cebula
  • 250 g polędwicy wieprzowej
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 pomidory
  • 60 g ugotowanego groszku
  • 2 jaja


Przygotowanie dania:

  • Pomidory pokroiłam w drobna kosteczkę.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam na ósemki a czosnek zmiażdżyłam, pieczarki zaś pokroiłam w plastry.
  • Polędwicę pokroiłam w skośne plastry.
  • Jaja ubiłam widelcem.
  • Ryż ugotowałam w dużej ilości wrzącej wody aż stał się al'dente.
  • Odcedziłam, przepłukałam i ponownie odcedziłam.
  • W woku rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną cebulę i polędwicę i smażyłam ciągle mieszając 3 - 4 minuty aż zmieniła kolor.
  • Dodałam grzyby i czosnek i smażyłam kolejną minutę.
  • Dodałam sos sojowy i cukier i smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Dodałam ryż, pomidory i groszek i dobrze wymieszałam.
  • Przełożyłam mieszankę do ogrzanego naczynia a do woka wlałam roztrzepane jaja.
  • Smażyłam 2 - 3 minuty aż prawie się ścięły, wtedy dodałam ryż i smażyłam jeszcze minutę.
  • Wyłożyłam danie na talerz i natychmiast podałam.


Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Pomnik gęsi w Chmielniku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger