niedziela, 3 marca 2019

Chrust tatarski

Ostatki za chwilę a potem post więc po raz ostatni mała rozpusta.
Usmażcie sobie ten mega chrupiący i pyszny chrust.
Robi się go szybko i szybko smaży, polecam.
Tatarski chrust.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 duże jaja
  • 1 pełna łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • smalec + olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie chrustu:

  • Mąkę przesiałam do miski.
  • Jaja wymieszałam ze śmietaną i wlałam do mąki, zagniotłam gładkie i jednolite ciasto.
  • Zostawiłam cisto na blacie nakryte ściereczką na 10 minut.
  • Potem podzieliłam je na dwie części i każdą cieniutko rozwałkowałam podsypując mąką jeśli trzeba.
  • Radełkiem pokroiłam płat ciasta na paseczki szerokości ok. 2 cm i zwijałam na palcu w ślimaka.
  • Koniec paska przykleiłam do ślimaka aby podczas smażenia się nie rozwijały.
  • Paski zwijałam tak aby pomiędzy każdym kręgiem było 2 mm odległości, czyli luźno.
  • Smażyłam chrust na rozgrzanej mieszance smalcu i oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam ślimaki na ręczniku papierowym a jak wystygły posypałam cukrem pudrem.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" w Rytwianach woj. świętokrzyskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger