poniedziałek, 4 marca 2019

Zupa z fasolki szparagowej po szwajcarsku z zacierkami

Do wykonania tej zupy idealna będzie fasolka zielona świeża jak i mrożona, ta z puszki też się nada.
Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Zupa jest pyszna, pożywna, aromatyczna, naprawdę polecam.
Zupa z fasolką szparagową i zacierkami.


Składniki:

  • 1500 ml wywaru z kości i warzyw
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej
  • 2 - 3 średnie ziemniaki
  • 5 - 6 łyżek mąki pszennej T 650 na zacierki
  • 1 małe jajo do zacierek
  • woda do zacierek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej na zasmażkę
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 30 %
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia marchew
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka domowej bulionetki
  • 1 łyżka przyprawy myśliwskiej


Przygotowanie zupy:

  • Fasolkę umyłam, odcięłam końce i pokroiłam na kawałki 3 cm.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Obrałam umyłam marchew i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Marchew, ziemniaki i fasolkę wrzuciłam do dużego garnka, zalałam wywarem mięsnym i gotowałam 15 minut do miękkości.
  • Z jaja, mąki i wody zagniotłam ciasto i urywając po kawałeczku zrobiłam zacierki, wrzucałam je do garnka, gotowałam 5 minut.
  • Cebulę obrałam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, podsmażyłam cebulkę, dodałam mąkę i zasmażyłam, dodałam do zupy.
  • Do garnka z zupą wlałam także śmietanę, dodałam groszek i przyprawy, gotowałam 5 minut.
  • Na koniec doprawiłam solą do smaku i posypałam posiekaną natką.

Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębscy "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Sierpniowy zachód słońca - Śladków Mały

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger