środa, 6 lutego 2019

Zupa "Kurczak Gumbo"

Ile wykonań tej zupy tyle różnych wersji.
Danie Gumbo pochodzi z Luizjany a można dodawać do niego mnóstwo składników.
Ja dziś przedstawiam swoją wersję zupy.
Polecam treściwą i pożywna zupę.
Gumbo - zupa z Luizjany.


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 mała zielona papryka drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1200 ml bulionu drobiowego
  • 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki - 400 ml
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 125 g okry, pokrojonej na małe kawałki
  • 50 g białego ryżu
  • 200 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 115 g kiełbasy czosnkowej 
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie zupy:

  • Do garnka wlałam oliwę i zasmażyłam na niej mąkę aż do koloru jasnozłotego.
  • Trzeba uważać aby mąka się nie spaliła bo danie będzie gorzkie.
  • Dodałam teraz pokrojoną cebulę i seler pokrojony w plasterki i smażyłam jeszcze 10 minut.
  • Teraz powoli wlałam bulion, dokładnie wymieszałam aby mąka dobrze się rozprowadziła.
  • Teraz dodałam po kolei pomidory, czosnek, paprykę a następnie okrę i ryż.
  • Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Dodałam na koniec pokrojoną kiełbasę i ugotowane mięso, pokrojone w kostkę, gotowałam 10 minut.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, posypałam natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis kuchni amerykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiewiórka z Busko Zdroju

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger