środa, 6 lutego 2019

Taratuszki - rosyjskie kefirowe faworki

Dziś przepis na rosyjskie faworki, puszyste całkiem jak pączusie czy racuszki.
Karnawałowy przysmak na Tłusty Czwartek czy Ostatki albo zwyczajnie do kawy czy herbaty na śniadanie czy deser.
Mój wnusio Tymek zajadał aż mlaskał, polecam i Wam, wszak Tłusty Czwartek wkrótce.
Rosyjskie faworki na kefirze - Taratuszki.


Składniki:
  • 400 g kefiru 3 % 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + do podsypywania
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie taratuszek:
  • Do miski robota wlałam kefir, jajo, roztopione masło, wanilię, cukier, sól, sodę i mąkę, wyrobiłam na jednolite i zwarte ciasto.
  • Jeśli się klei do miski i mieszadła albo do rąk, jeśli robimy ręcznie należy podsypać mąką.
  • Z ciasto zrobiłam kulę, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Potem ciasto podzieliłam na trzy części i z każdej wałkowałam placek.
  • Placki kroiłam w paski a paski na prostokąty, w każdy nacinałam środek a potem przewlekałam jeden koniec przez dziurkę tak jak faworki.
  • Smażyłam taratuszki na głębokim oleju z obu strony na złoty kolor.
  • Podczas smażenia faworki fajnie puchną na tłuszczu.
  • Po upieczeniu osączałam je na ręczniku papierowym a jak wystygły posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dwór - Sokolniki - Parcela

2 komentarze

  1. Nadchodzi czas faworków:)))chętnie wypróbuję Twój przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, koniecznie Reniu, są pyszne i szybko się je robi. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger