poniedziałek, 4 lutego 2019

Za'atar - zatar - zahtar - mieszanka tymianku, prażonego sezamu i sumaku

Słowo za'atar w języku arabskim oznacza tymianek, ale jest też używane do określenia popularnej w krajach Bliskiego Wschodu np. Turcji, Maroko, Izraelu, Egipcie, Iranie, Libanie, przyprawy składającej się z 3 głównych składników: tymianku, prażonego sezamu i zmielonego sumaku.
Sumak to owoc krzewu rosnącego w krajach śródziemnomorskich, ma kwaśny smak i jest często wykorzystywany w kuchni arabskiej.
Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną albo zrobić samemu bo jest to bardzo prosta sprawa.
Za'atar wykorzystuje się do marynowania i doprawiania mięs i warzyw.
Mieszanka tymianku, sezamu i sumaku.


Składniki: mały słoiczek
  • 4 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie za'ataru:
  • Sezam wsypałam na suchą patelnię i prażyłam aż lekko się zezłocił i zaczął pachnieć.
  • Do moździerza wsypałam tymianek i utarłam go na proszek.
  • Można go zmielić w młynku do kawy.
  • Do tymianku dodałam sumak i sól, chwilę ucierałam.
  • Na koniec dodałam prażony sezam, wymieszałam i gotowe.
  • Po dodaniu sezamu nie ucierałam za długo aby nie rozdrobnić ziarenek.
  • Przesypałam do słoiczka i szczelnie zakręciłam.
Smacznego.
Przepis kuchni Bliskiego Wschodu.
"Podróże małe i duże"
Wnętrze Uzdrowiska w Busko - Zdrój

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger