piątek, 22 lutego 2019

Pasta paprykowa - hummus paprykowy

Hummus to pasta z ciecierzycy z tahini, z krajów Bliskiego Wschodu.
Moja pasta ma dodatek tahini i smakuje wybornie, więc polecam Wam z czystym sercem.
Jadłam ją samą, taka pyszna, można podawać ją do kanapek, warzyw, placków, naleśników, co tam lubicie jadać z papryką.
Hummus paprykowy - pasta z pieczonej papryki.


Składniki:
  • 1000 g upieczonej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
  • Papryki przekroiłam wzdłuż na połowy, wydrążyłam gniazda nasienne, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojeniem do dołu.
  • Piekłam paprykę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół a potem 5 - 10 minut pod grillem.
  • Papryki przełożyłam do miski, nakryłam ją folia i pozostawiłam aż ostygły.
  • Potem zdjęłam z nich skórkę, jak się je zaparzy skórka schodzi bez problemu.
  • Potem paprykę przełożyłam do misy blendera, zmiksowałam.
  • Dodałam pastę tahini, olej sezamowy, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, miksowałam aż pasta stała się kremowa.
  • Przechowuję w lodówce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy park w Leśmierzu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger