czwartek, 21 lutego 2019

Kalafior z papryką w sosie pomidorowym

Szybkie i pyszne danie z kalafiora i papryki.
To danie z serii: to co w lodówce to do gara - sprzątanie półek.
Danie wyszło znakomite, aromatyczne i godne polecenia.
Papryka i kalafior w sosie pomidorowym.


Składniki: 3 - 4 porcje

  • 1 puszka pomidorów z czosnkiem - 400 ml
  • 1 duży kalafior
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czosnkowa
  • 50 g szpinaku
  • ok. 100 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia


Przygotowanie kalafiora:

  • Kalafiora podzieliłam na małe różyczki.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Paprykę pokroiłam w duże kawałki.
  • Na oleju w dużym garnku podsmażyłam cebulę, potem dodałam paprykę i smażyłam 3 minuty.
  • Teraz do garnka włożyłam różyczki kalafiora, smażyłam kolejne 3 minuty, podlałam wodą i smażyłam jeszcze 5 minut, dodałam szpinak, smażyłam aż zwiędnął.
  • Po tym czasie dodałam pomidory z puszki i wszystkie przyprawy, sól do smaku.
  • Dusiłam pod przykryciem aż kalafior stał się miękki 8 - 10 minut a sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą i pierzem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy park w Leśmierzu

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger