czwartek, 14 lutego 2019

Jogurtowy sernik na zimno z miodem

Czy to na Walentynki, czy to z innej okazji sernik ten jest przepyszny, kremowy, aromatyczny, rozpływa się w ustach.
Bez pieczenia, bez stresu, można go przygotować 2 dni wcześniej a tylko przed podaniem polać miodem z tymiankiem.
Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi a pochodzi z książki "Prosto".
Wszystkie przepisy w tej książce są proste i ciekawe, polecam.
Sernik na zimno z jogurtów i sera z miodem.




Składniki: tortownica 22 cm

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 200 g herbatników owsianych
  • 60 g stopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżki listków tymianku
  • 400 g pełnotłustego twarogu
  • 40 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 150 g białej czekolady
  • 60 g miodu




Przygotowanie sernika:

  • Yotam napisał aby jogurty wyłożyć na ściereczce na sicie i wykręcić nadmiar płynu.
  • Ja zrobiłam inaczej, wieczorem dzień wcześniej wyłożyłam jogurt na sito ze ściereczką i zostawiłam na cała noc.
  • Płyn który ociekł - wylałam, musi zostać 340 g zagęszczonego jogurtu.
  • Rozpuściłam masło.
  • Herbatniki zmiksowałam i wymieszałam z masłem i 1 łyżką listków tymianku.
  • Wyłożyłam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniotłam i wstawiłam do lodówki.
  • Twaróg zmiksowałam z zagęszczonym jogurtem, ksylitolem i skórką cytrynową na gładką masę.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej.
  • Wlałam czekoladę do masy serowej i dokładnie wymieszałam.
  • Masę przełożyłam na spód ciasteczkowy, wyrównałam wierzch.
  • Wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
  • Miód podgrzałam w garnuszku z tymiankiem.
  • Podgrzanym polałam wystudzony sernik.



Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Ciekawy domek w Sulejowie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger