piątek, 15 lutego 2019

Placki ziemniaczane z boczkiem po ukraińsku

Pomysł na te placki zdobyłam od kolegi z Ukrainy, on takie robi w domu.
Zajadaliśmy ze smakiem, są aromatyczne i bardzo pyszne, polecam każdemu.
Od czasu do czasu można takie sobie zrobić.
Zaczynamy gotowanie.
Ziemniaczane placki ukraińskie.



Składniki:

  • 800 g obranych i startych ziemniaków
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • 1 jajo
  • 5 pełnych łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szalotka
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 250 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła



Przygotowanie placków:

  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o małych otworach.
  • Szalotkę obrałam i też starłam na tarce.
  • Wymieszałam ziemniaki z cebulą, jajem, mąką, szczyptą soli i pieprzu.
  • Boczek pokroiłam w drobna kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim boczek, potem dodałam posiekaną cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Na gorący olej nakładałam łyżkę masy ziemniaczanej, po 30 sekundach na placku umieszczałam łyżkę podsmażonego boczku


  • i nakrywałam ją kolejną łyżką masy ziemniaczanej.
  • Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z resztą boczku z cebulką.


Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Balkowie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger