środa, 27 lutego 2019

Berlingozzo, włoskie ciasto na Tłusty Czwartek

Słodkością na Tłusty Czwartek rodem z Florencji jest ciasto Berlingozzo.
Jest to okrągłe ciasto ze skórką pomarańczową lub cytrynową. 
Wzmianki o nim pochodzą już z XV wieku i podkreślają, że było to ciasto wypiekane właśnie w Karnawale. 
Zresztą jego nazwa pochodzi od słowa berlingaccio oznaczające święto celebrowane we Florencji i okolicach w Tłusty Czwartek.
Ciasto jest proste w wykonaniu więc spokojnie upieczecie dziś czy nawet jutro by cieszyć się smacznym deserem w Tłusty Czwartek.
Florenckie ciasto Berlingozzo.

Składniki: forma do baby z kominem 
  • 3 jajka
  • 200 g cukru - ja dałam 100 g ksylitolu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 350 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 saszetka suchych drożdży - 7 g
  • szczypta anyżu mielonego
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
  • Otarłam skórkę z wcześniej wyszorowanej cytryny.
  • Do masy jajecznej dodałam skórkę z cytryny, oliwę i sól, cały czas ubijając.
  • Powoli wsypywałam mąkę ciągle mieszając a na koniec wlałam mleko.
  • Miksowałam aż ciasto stało się kremowe.
  • Na sam koniec wsypałam drożdże i wsypałam anyż, wymieszałam i przelałam do formy.
  • Jeśli ktoś nie lubi anyżu, można go pominąć.
  • Babkę od razu włożyłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół, bez wyrastania i piekłam przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę wyjęłam z formy, wystudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Paolo Petroni.
"Podróże małe i duże"
W zimowej szacie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger