środa, 30 stycznia 2019

Tiramisu w pucharkach - włoski deser

Włoski deser Tiramisu znają wszyscy, różnie jest robiony, ważne żeby był smakowity.
Dziś wersja w pucharkach, robi się ją szybko, jest znakomitą alternatywą dla dużej blachy a smakuje obłędnie.
Zróbcie w słoiczkach i zabierzcie do pracy.
No to co? robimy?
Włoski deser w pucharkach - tiramisu.


Składniki: 4 pucharki

  • 200 ml zaparzonej kawy
  • 50 ml Amaretto
  • 2 żółtka
  • 50 g ksylitolu
  • 1 białko
  • 300 g sera mascarpone lub tak jak u mnie serka śmietankowego do smarowania - gęstego
  • 150 g długich biszkoptów
  • 1 łyżka kakao


Przygotowanie deseru:

  • Jaja wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem - 3 sekundy.
  • Żółtka oddzieliłam od białek, jedno z białek ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka włożyłam do miski, dodałam ksylitol, ubiłam do spienienia żółtek.
  • Miskę ustawiłam na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu i ubijałam żółtka tak długo aż powstał w misce biały puch.
  • Zdjęłam z nad pary i wymieszałam delikatnie najpierw z serem a potem z pianą z białek.
  • Zaparzyłam kawę a do przestudzonej dodałam Amaretto, wylałam do płaskiego naczynia.
  • Jeśli deser ma być dla dzieci, alkohol pomijamy.
  • Na dno pucharków włożyłam po łyżce masy, a na niej umieszczałam maczane króciutko w kawie biszkopty.
  • Jeśli są za długie to je po prostu łamcie na mniejsze kawałki.
  • Na biszkopty porcja masy, znowu maczane w kawie biszkopty i reszta masy.
  • Wstawiłam na godzinę do lodówki, potem wyjęłam i posypałam kakaem.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Październikowa złota jesień

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger