środa, 2 stycznia 2019

Placek ze szpinakiem i serem ricotta

Dla wszystkich przejedzonych mam dziś propozycję, lekki i pyszny placek.
Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu.
Zachęcam do spróbowania.
Szpinakowy placek z ricottą w cieście francuskim.


Składniki: 4 porcje

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 30 g pestek pini
  • 250 g sera ricotta
  • 2 duże jaja
  • 50 g mielonych migdałów
  • 40 g startego parmezanu
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 małe jajo do smarowania


Przygotowanie placka:

  • Szpinak umyłam, włożyłam do dużego garnka, zalałam wrzątkiem i gotowałam aż cały nie opadł na dno garnka.
  • Przelałam go wówczas na sito aby osączył się z nadmiaru wody a jak przestygł odcisnęłam nadmiar wody ręką, pokroiłam.
  • Do zimnego szpinaku dodałam jaja i ser i dokładnie wymieszałam.
  • Pini podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Do masy ze szpinakiem dodałam starty parmezan, pestki pini i zmielone migdały, jeśli trzeba doprawcie solą.
  • Ciasto przekroiłam na dwa prostokąty, jeden włożyłam do blaszki, nałożyłam na niego farsz, zostawiając brzeg 1 - 1,5 cm.
  • Jajo roztrzepałam i posmarowałam nim brzegi.
  • Nałożyłam drugi placek na wierzch, zlepiłam brzegi, wierzch placka posmarowałam roztrzepanym jajem.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 25 - 30 minut.
  • Upieczony pozostawiłam na chwilę do przestygnięcia i pokroiłam na kawałki.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kielecki Rezerwat "Kadzielnia"

2 komentarze

  1. Czego użyć zamiast sera w wersji wegańskiej?
    Serdecznie pozdrawiam wszystkich i zapraszam na moją stronę terazmoda.pl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj tofu, pokrusz go do szpinaku, dodaj wędzoną paprykę i odrobinę sosu sojowego. Dziękuję za zaproszenie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger