Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu.
Zachęcam do spróbowania.
Szpinakowy placek z ricottą w cieście francuskim.
Składniki: 4 porcje
- 200 g świeżego szpinaku
 - 30 g pestek pini
 - 250 g sera ricotta
 - 2 duże jaja
 - 50 g mielonych migdałów
 - 40 g startego parmezanu
 - 375 g ciasta francuskiego
 - 1 małe jajo do smarowania
 
Przygotowanie placka:
- Szpinak umyłam, włożyłam do dużego garnka, zalałam wrzątkiem i gotowałam aż cały nie opadł na dno garnka.
 - Przelałam go wówczas na sito aby osączył się z nadmiaru wody a jak przestygł odcisnęłam nadmiar wody ręką, pokroiłam.
 - Do zimnego szpinaku dodałam jaja i ser i dokładnie wymieszałam.
 - Pini podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
 - Do masy ze szpinakiem dodałam starty parmezan, pestki pini i zmielone migdały, jeśli trzeba doprawcie solą.
 - Ciasto przekroiłam na dwa prostokąty, jeden włożyłam do blaszki, nałożyłam na niego farsz, zostawiając brzeg 1 - 1,5 cm.
 - Jajo roztrzepałam i posmarowałam nim brzegi.
 - Nałożyłam drugi placek na wierzch, zlepiłam brzegi, wierzch placka posmarowałam roztrzepanym jajem.
 - Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 25 - 30 minut.
 - Upieczony pozostawiłam na chwilę do przestygnięcia i pokroiłam na kawałki.
 
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
| Kielecki Rezerwat "Kadzielnia" | 
2 komentarze
Czego użyć zamiast sera w wersji wegańskiej?
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam wszystkich i zapraszam na moją stronę terazmoda.pl.
Użyj tofu, pokrusz go do szpinaku, dodaj wędzoną paprykę i odrobinę sosu sojowego. Dziękuję za zaproszenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.