wtorek, 22 stycznia 2019

Makaron ze szpinakiem i awokado

Pyszne i pożywne danie na talerzu a brzuch się cieszy, że zdrowo jest odżywiony.
Ale do rzeczy: szybko zmiksowałam awokado ze szpinakiem, ugotowałam makaron i danie gotowe.
Zobaczcie jakie to proste.
Makaron z pesto szpinakowo - awokadowym.


Składniki:

  • 2 małe dojrzałe awokado Hass
  • 250 g makaronu wstążka szeroka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g świeżego szpinaku
  • garść prażonych pestek dyni
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska


Przygotowanie dania:

  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestki, obrałam ze skórki i włożyłam do misy blendera.
  • Do misy włożyłam także obrany i pokrojony czosnek, wlałam sok z cytryny i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Natkę pietruszki posiekałam a makaron ugotowałam al'dente.
  • Makaron połączyłam z pesto, wyłożyłam na ciepły talerz, posypałam natką pietruszki i prażonymi pestkami.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy drewniany kościół w Łękach Kościelnych

2 komentarze

  1. Ze szpinakiem robię, nawet jutro będzie, ale z awokado nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger