poniedziałek, 21 stycznia 2019

Jesienna zupa pieczarkowa z kurczakiem

Jest pyszna, bardzo treściwa, aromatyczna, pożywna.
Ona jest doskonała, taki polski Ramen.
Polecam do wypróbowania czy to grudzień czy to maj.
I choć w nazwie zupa jesienna to jest lekka i można ją zajadać cały rok.
Zupa pieczarkowa z kurczakiem.


Składniki:
  • 1 pęczek włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por, cebula
  • 1 kurczak ok. 1000 g
  • 1500 - 1600 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie zupy:
  • Obrałam marchew, cebulę, pietruszkę, seler i pora, umyłam i włożyłam do garnka.
  • Umyłam kurczaka i włożyłam do garnka z warzywami, zalałam 6 szklankami zimnej wody.
  • Dodałam również liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku.
  • Gotowałam na maleńkim ogniu 60 minut, potem przecedziłam.
  • Marchew pokroiłam w plasterki i włożyłam do wywaru.
  • Kurczaka przestudziłam, zdjęłam skórę i wyjęłam kości, mięso podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Mąkę zasmażyłam na rozgrzanym maśle, rozrzedziłam bulionem.
  • Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę aż się zeszkliła i dodałam pieczarki, smażyłam 5 minut.
  • Do zagęszczonego wywaru wlałam śmietankę, dodałam kurczaka i pieczarki, gotowałam 5 minut.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.

Smacznego.
Pomysł z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Besiekiery - ruiny zamku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger