wtorek, 22 stycznia 2019

Kawa piernikowa

Jeszcze mamy karnawał, jeszcze lampki na choince świecą, jeszcze smaki świąt nie całkiem odeszły w niepamięć, skrywając się na cały, okrągły roczek.
Dziś przedstawiam kawę piernikową, pyszną, korzenną, idealną na teraz na okres zimy.
Zachęcam do spróbowania.
Piernikowa kawa.

Składniki:
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki melasy karobowej lub trzcinowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mocnej kawy zaparzonej
  • 1 szklanka mleka
  • ew. cukier do smaku
  • do podania ciasteczka korzenne i śmietana
Przygotowanie kawy:

  • Do garnka wlałam kawę, mleko i dodałam przyprawy, zagotowałam.
  • Wlałam do szklanki, dodałam śmietanę i pokruszone ciasteczko korzenne, podałam od razu.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wzgórze Katedralne - Frombork

6 komentarze

  1. Zachęciłaś i narobiłaś smaczku:)))chętnie przygotuje:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na pyszną kawę.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast melasy można dać cukru trzcinowego? mam już zachomikowane dwa zestawy prezentowe z kawami i muszę coś z nimi zrobić, a melasy niestety nie ma w żadnym sklepie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba coś ze mną nie tak, bo nie rozumiem pytania? co mają prezenty do melasy albo cukru trzcinowego?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger