sobota, 5 stycznia 2019

Ciasto Trzech Króli - Roscón de reyes wprost z Hiszpanii.

Przepis pochodzi z książki "Andaluzja Olé!"Victorii Twead.
Nie wiem czy wiecie że w Hiszpanii prezentów na Gwiazdkę nie przynosi Mikołaj a przynoszą je Trzej Królowie 6 stycznia.
5 stycznia w całej Hiszpanii odbywają się procesje zapowiadające wejście Trzech Króli do Betlejem.
Królowie często zjawiają się na bogato zdobionych platformach i rzucają tłumom dzieci serpentyny i cukierki.
6 stycznia przypada Święto Trzech Króli, dzień, w którym Mędrcy przybyli do Betlejem.
To wtedy hiszpańskie dzieci znajdują po przebudzeniu prezenty.
Ja dziś upiekłam ciasto Trzech Króli w którym wedle tradycji powinny znajdować się zapieczone figurki bożonarodzeniowe i ziarnko fasoli.
Kto znajdzie figurkę Dzieciątka, zostaje królem lub królową a ten kto znajdzie suszoną fasolkę, będzie musiał zapłacić za roscón de reyes w przyszłym roku.
Owoce kandyzowane układane na cieście symbolizują klejnoty a wieniec ma przypominać koronę królów.
Hiszpański wieniec Trzech Króli.




Składniki: forma z kominem średnicy 26 cm

  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • mieszanka suszonych skórek, wiśni kandyzowanych, żurawiny czy rodzynków
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie zaczynu:

  • 100 g mąki wymieszałam z drożdżami, wlałam mleka tyle aby powstała papka, dobrze wymieszałam.
  • Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Czasami trwa to 30 minut a czasami 60 minut.

Przygotowanie ciasta:

  • Resztę mąki wymieszałam z solą, dodałam jaja, cukier, wlałam resztę mleka i dodałam skórkę cytrynową.
  • Dobrze wymieszałam a potem dodałam miękkie masło, mieszałam około 3 minut mieszadłem hakowym robota.
  • Na sam koniec dodałam wyrośnięty zaczyn, ponownie mieszałam do uzyskania jednolitej masy.
  • Masa jest dość luźna.
  • Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.
  • Formę z kominem nasmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie.
  • Ciasto posmarowałam mlekiem, posypałam cukrem i ułożyłam na wierzchu kandyzowane skórki pomarańczy, grapefruita i wiśni.


  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.
  • Ciasto studziłam na kratce a ostudzone posypałam cukrem pudrem.
  • Nie zapomnijcie przed pieczeniem włożyć do ciasta figurki Dzieciątka i fasolki.
  • Pieczcie jeszcze dzisiaj lub jutro rano i zajadajcie ze smakiem.



Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Świąteczne Poddębice

8 komentarze

  1. Cudne :)
    Ja też w tym roku upiekłam Roscón de Reyes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto w Hiszpanii to tradycja od wieków.
    Zazdroszczę wam, że tak często pieczecie.
    Jeszcze mam zamrożony sernik ze świąt.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, nie tylko ciasto ale i orszaki i korowody też. Łucjo ja piekę co tydzień, zawsze ktoś się pożywi, dzieci, goście i tak znika jedno za drugim. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ciasto wygląda pysznie:))))podobny zwyczaj jest we Włoszech a przynajmniej w niektórych jego częściach:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz rację, we Francji np. robi się placek na bazie ciasta francuskiego.

      Usuń
  4. Pysznie wygląda a moje ciasto Właśnie się piecze.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger