sobota, 5 stycznia 2019

Grillowane kalmary z sosem czosnkowym

Takie kalmary smakują wyśmienicie jako przystawka, aby je przygotować nie trzeba dużo czasu, potem grillujemy i zajadamy ze smakiem wprost z patyczków.
Zróbcie dużo bo znikają szybko, wielbiciele owoców morza jeszcze więcej hi hi.
Kalmary z grilla w sosie czosnkowym.


Składniki:

  • 450 g krążków z kalmarów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • patyczki do szaszłyków
Sos czosnkowy:
  • 150 ml kwaśnej śmietany 10 %
  • sól niebieska perska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 ząbki czosnku


Przygotowanie kalmarów:

  • Kalmary umyłam, wysuszyłam.
  • Oliwę połączyłam z posiekana natka pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłam sola i pieprzem.
  • Kalmary zalałam marynatą i wstawiłam do lodówki na 20 minut.
  • Patyczki do szaszłyków namoczyłam w zimnej wodzie aby potem się nie spaliły.
  • Nadziałam kalmary na patyczki i grillowałam po 3 minuty z każdej strony.
  • Czosnek do sosu przecisnęłam przez praskę, wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem.
  • Kalmary podałam z sosem czosnkowym.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy, drewniany kościółek w Budzynku woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Fajny pomysł, jak dostane takie kalmary, może sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger