Chleb według pomysłu Moniki Waleckiej wydrukowany w miesięczniku KUKBUK.
Uwielbiam jak w grudniu pachnie w moim domu, czy to za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, czy piernika staropolskiego lub pierniczków.
Jeśli chleb pachniał w całym domu kawą i migdałami to znaczy że święta coraz bliżej.
Ja upiekę go na pewno na wigilijny stół a czy Ty? zależy tylko od Ciebie.
Ten rok obrodził nam w Piekarni w cudne wypieki a zakończony zostanie wyśmienitym chlebem.
Chleb jest miękki i sprężysty z chrupiącą skórką, łatwo go zrobić a z pieczeniem nie ma żadnego problemu.
Jeśli nie macie kamienia do pizzy, można go wypiekać na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika lub w foremce.
Zapraszam do świątecznego wypiekania.
Niech nam się upiecze!
Chleb z kawą i migdałami w Grudniowej Piekarni Amber.
Składniki: szklanka - 250 ml
Zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki wody
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - dałam orkiszową
- cały zaczyn
- 1 łyżka soli
- 300 g wody - dałam 250 g
- 1 kopiasta łyżka kawy mielonej
- 1/2 szklanki migdałów
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i wymieszałam.
- Potem dodałam mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na całą noc, minimum 8 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Migdały posiekałam i uprażyłam na suchej patelni, pozostawiłam do wystygnięcia.
- Zaczyn, mąkę i wodę mieszałam na wolnych obrotach robota do momentu aż składniki się połączyły, odstawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie dodałam sól i wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym na wolnych obrotach 10 minut.
- Pod koniec ugniatania dodałam migdały i kawę - sypką - wyrabiałam aż ciasto wchłonęło dodatki.
- Przełożyłam ciasto do miski spryskanej oliwą z oliwek i odstawiłam przykryte na 3 godziny do wyrastania.
- Po każdej godzinie wyrastania wyciągałam ciasto na blat i składałam na trzy, przekręciłam o 90 stopni i ponownie złożyłam na trzy.
- Po tym czasie uformowałam z ciasta bochenek i umieściłam go w koszyku rozrostowym, wysypanym mąką ryżową do wyrośnięcia na 3 - 4 godziny.
- Można chleb umieścić w omączonej misce.
- Wyrastanie ciasta może odbywać się w lodówce i trwa to zazwyczaj około 12 godzin.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C z kamieniem do pizzy - może być blacha z wyposażenia piekarnika.
- Jak piekarnik się nagrzał zmniejszyłam temperaturę do 220 C z opcją grzania góra/dół.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam na gorący kamień/blachę, nacięłam żyletką i piekłam 40 minut.
- Upieczony, postukany od spodu chleb wydaje głuchy dźwięk.
- Chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Monika Walecka.
Chleb świąteczny na innych blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
"Podróże małe i duże"
Ławeczka Marii Konopnickiej w Bronowie |
Usiądźmy razem przy stole, wsłuchajmy się w siebie i innych, bądźmy dla siebie ludźmi, nie dajmy się zwariować.
Do następnego przyszłorocznego wypiekania.
16 komentarze
Wyjątkowy czas i wyjątkowy chleb!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie!
Wyjątkowy, to prawda, dziękuję.
UsuńPrzepiękny !
OdpowiedzUsuńIdealny świąteczny bochen.
Tak, dziękuję.
UsuńAleż Ci pięknie wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i życzę wesołych Świąt!
Wesołych Świąt i Tobie Badylarko.
UsuńDziękuje za wspólne, przedświąteczne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńI aj dziękuję.
UsuńPiękny!:-) Do kolejnego wypiekania w przyszłym roku:-)
OdpowiedzUsuńDo kolejnego Marzeno.
UsuńCudny bochen! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu.
Usuńoj, tak , tak jaki piękny bochen , świąteczny
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego.
UsuńPiękny bochenek Dorotko, wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Elu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.