wtorek, 18 grudnia 2018

Kluseczki jak kuleczki ze szpinaku i sera ricotta

Pyszne kluski mam dziś dla wszystkich miłośników szpinaku i klusek.
One są znakomite, delikatne i szybko znikają.
Szybkie w  wykonaniu, tylko szpinak trzeba przygotować wcześniej aby wystygł, można też użyć mrożonego i wtedy tylko należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
Polecam gorąco wszystkim.
Szpinakowe kluski z ricottą.



Składniki: 4 porcje

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 50 g sera pecorino lub parmezanu + wiórki do posypania
  • 25 g mąki pszennej T 650 + 1 łyżeczka tymianku
  • 75 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie kulek ze szpinaku:

  • Zagotowałam wodę z solą - dużo wody.
  • Umyłam same listki szpinaku i wrzuciłam do gotującej wody, gotowałam 4 - 5 minut aż liście zwiędły.
  • Odcedziłam je na sicie i jak przestygły odcisnęłam nadmiar wody.
  • Potem zimny szpinak posiekałam drobno.
  • Ser ricotta zmiksowałam na kremową masę i połączyłam z jajem i rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru.
  • Na sam koniec dodałam sól i pierz do smaku - solidnie oraz starty ser parmezan.
  • Mąkę wymieszałam z tymiankiem i umieściłam na płaskim talerzu.
  • Nabierałam łyżkę masy, formowałam kluskę, obtaczałam ją w mące tymiankowej i tak do końca masy.
  • Potem gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 - 4 minuty.
  • Rozgrzałam masło na patelni, wcisnęłam na gorące czosnek i smażyłam 30 sekund.
  • Masłem czosnkowym polałam kluski, posypałam wiórkami parmezanu.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów w Sulejowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger