niedziela, 16 grudnia 2018

Świąteczny boczek pieczony z goździkami

Warto jeszcze taki boczek sobie upiec, by na świątecznym stole pachniało goździkami a smakowało wyśmienicie.
Boczek jest dobrze wypieczony i ma aromatyczną, chrupiącą skórkę, zachwyci biesiadników smakiem i aromatem.
Boczek pieczony z goździkami.


Składniki:

  • 1100 - 1200 g surowego boczku ze skórą
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • papryka słodka
  • granulowany czosnek
  • 10 - 12 goździków


Przygotowanie boczku:

  • Boczek umyłam, osuszyłam.
  • Skórę ponacinałam głęboko po skosie w obie strony.
  • Natarłam mięso solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
  • W nacięcia powtykałam goździki.
  • Plaster mięsa ułożyłam w naczyniu do pieczenia, przykryłam folią aluminiową.
  • Piekłam boczek w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, zdjęłam folię, podniosłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze przez 60 minut aż skórka stała się chrupiąca i rumiana.
  • Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam
    i wstawiłam do lodówki na całą noc.
  • Rano idealnie się kroi.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Park przy dworku Marii Konopnickiej w Bronowie

4 komentarze

  1. Dorotko, ten boczek wygląda bardzo apetycznie.
    Bardzo rzadko robię chociaż ja bardzo lubię ale Eryk nie przepada.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie często taki piekę ale tym razem za mną łaził i wyłaził. Teraz zajadam pyszny boczek. Pozdrawiam Łucjo.

      Usuń
  2. Boczek wygląda smakowicie. Dobry pomysł, tylko czy dostane taki ze skórą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dobrych sklepach mięsnych powinien być, ja poprosiłam panią aby właściciel mi taki ukroił i dało radę. Jest pyszny.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger