niedziela, 16 grudnia 2018

Ciasto dyniowe z imbirem, wanilią i pomarańczą

Dziś proponuje ciasto na świąteczny stół, bo oprócz serników i makowców nie może zabraknąć na święta tego cuda.
Polecam zatem na święta ciasto pachnące wanilią, imbirem i pomarańczą, zapachami świąt.
Użyłam dyni Hokkaido ale tutaj pełna dowolność, jaką macie, taką użyjecie.
Zapraszam do pieczenia.
Świąteczne, dyniowe ciasto z przyprawami.



Składniki: tortownica 18 cm
  • 250 g pure z pieczonej dyni
  • 225 g mąki pszennej T 650
  • 200 g masła
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • 2 laski wanilii
  • skórka starta z pomarańczy 
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
Polewa:
  • 4 łyżki masy dyniowej
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy


Przygotowanie ciasta:
  • W garnku stopiłam masło, zestawiłam z ognia i dodałam cukier, ziarenka z lasek wanilii i dokładnie wymieszałam.
  • Potem dodałam skórkę otartą z pomarańczy, mus z dyni, starty imbir i dokładnie wymieszałam.
  • Odłożyłam 4 łyżki z tej masy na polewę.
  • Do pozostałej masy dodałam jaja i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Składniki polewy wymieszałam i jak ciasto lekko przestygło posmarowałam polewą ciasto.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy platan w Kurozwękach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger