wtorek, 4 grudnia 2018

Makaron z soczewicy czerwonej z kurczakiem i warzywami

Danie szybkie, pyszne i pożywne.
Kupiłam makaron z soczewicy czerwonej i pomysł na danie w kilka minut wykiełkował, polecam do wypróbowania.
Do dania potrzeba świeżych ziół, suszone maja inny aromat.
Czerwony makaron z soczewicy z kurczakiem i warzywami.



Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 średniej cukinii
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 250 g makaronu z soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki listków oregano
  • 2 łyżki listków majeranu



Przygotowanie makaronu:

  • Filet z kurczaka pokroiłam w skośne plastry, wymieszałam z przyprawą do gyrosa,
    pozostawiłam na 15 minut.
  • Potem podsmażyłam kurczaka na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Pomidory i cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę razem ze skórką.
  • Podsmażonego kurczaka zdjęłam z patelni i włożyłam cukinię i pomidory, smażyłam 5 minut.
  • Z powrotem włożyłam na patelnię kurczaka, wlałam sos sojowy i pod przykryciem gotowałam 5 minut.
  • Dodałam posiekane zioła.
  • Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z warzywami.
  • Podałam od razu.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zakon Cystersów w Sulejowie

2 komentarze

  1. Słyszałam kiedyś o takim makaronie z soczewicy, w ostatnim czasie stają się coraz bardziej popularne ale nigdy nie miałam okazji go wypróbować. Ciekawy przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger