sobota, 15 grudnia 2018

Deser kawowy z chia i jogurtem

Ten deser to idealny przysmak dla wielbicieli kawy wszelakiej.
Przygotowanie go to kilka minut, niemniej jednak trzeba na niego poczekać całą noc.
Potem to już tylko delektujemy się kawowym deserem, polecam.
Deser kawowy z chia i jogurtem.


Składniki:
  • 10 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej chia
  • 200 ml kawy - rozpuszczalnej, inki czy z fusami ale przecedzonej
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki likieru czekoladowego wedle uznania
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
Dodatkowo:
  • gęsty jogurt naturalny ok. 150 ml
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie deseru z chia:
  • Cukier rozpuściłam w ciepłej świeżo zaparzonej kawie.
  • Do zaparzonej słodkiej kawy dodałam zimne mleko i likier czekoladowy, dokładnie wymieszałam.
  • Do kawy z mlekiem wsypałam nasiona chia, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na całą noc.
  • Po 30 minutach zamieszałam deser, potem po 60 minutach.
  • Po spędzeniu całej nocy w lodówce wyjęłam go, zamieszałam, przełożyłam do pucharków, udekorowałam po wierzchu jogurtem naturalnym i posypałam cynamonem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Mirowie

4 komentarze

  1. Ten deser jest na pewno przepyszny:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam z chia, wszystko..:):)
    Wesołych Świąt!!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger