wtorek, 27 listopada 2018

Placki ziemniaczane z gulaszem z pieczarek

Pyszne danie na listopad, gdy za oknem deszcz i słota a na talerzu złociste placki.
Z czym jadacie placki ziemniaczane? najczęściej? bo my różnie, z cukrem, ze śmietaną.
Dziś podałam je z gulaszem z pieczarek, wyszło bardzo smakowicie.
Gulasz z pieczarek i chrupiące placki ziemniaczane.



Składniki: 3 porcje
Placki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 8 łyżek mąki pszennej T 650
  • olej do smażenia

Gulasz z pieczarek:

  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula


Przygotowanie gulaszu:

  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam na nim cebulę a potem pieczarki aż się zrumieniły.
  • Potem zalałam wszystko śmietanką i dusiłam jakieś 5 - 8 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie placków:

  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę.
  • Do masy dodałam jajo, sól, pierz i mąkę, wymieszałam.
  • Na oleju smażyłam małe placki z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam placki z gulaszem z pieczarek.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór/Zamek obronny kapituły krakowskiej w Pabianicach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger