niedziela, 4 listopada 2018

Placki z gotowanych ziemniaków

Uwielbiam takie puchate, delikatne placki.
Idealnie smakują na śniadanie czy obiad.
Podane z sosem na ostro czy słodko są wyborne, będą też znakomitym dodatkiem do mięs czy surówek.
Polecam gorąco.
Placki ziemniaczane inaczej.

Składniki:
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • duża szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • do podania ulubiony sos

Przygotowanie placków:
  • Ziemniaki obrałam, ugotowałam, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, przestudziłam.
  • Do zimnych ziemniaków starłam na tarce o dużych otworach, wraz ze skórka jabłko.
  • Dodałam także jajo, drobniutko posiekaną cebulę, majeranek, sól, pieprz, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam.
  • Formowałam placki w dłoniach - można nakładać łyżką na olej i na patelni formować i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
  • Osączałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podałam z ostrym sosem jogurtowym z warzywami.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
W ogrodzie Zamku w Oporowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger