środa, 14 listopada 2018

Pierogi z dynią i szałwią w sosie z wodnichy późnej

Byłam w lesie w Święto Niepodległości, tak świętowałam 100 - lecie naszego kraju.
Nazbierałam grzybów dużo w tym wodnichy późne.
Nikt tych grzybków nie zbiera w moim lesie i mam dużo dla siebie, a są smaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów.
Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok.
Farsz do dzisiejszych pierogów zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem jak się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok.
Zabieramy się za pierogi.
Dyniowe pierogi z szałwią w sosie z grzybów.



Składniki: z tej porcji wychodzą 33 pierogi
Pierogi: porcja na 4 osoby
Ciasto na pierogi:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 jajko
  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody
  • szczypta soli
Farsz dyniowy:
  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryka w proszku
  • 3 liście szałwii muszkatołowej lub innej
  • sól
  • pieprz czarny
Sos grzybowy z wodnichy:
  • 200 g grzybów - wodnichy późnej lub pieczarek
  • 1 cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście szałwii muszkatołowej
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %

Przygotowanie sosu grzybowego:
  • Grzyby oczyściłam i opłukałam na sicie, osączyłam.
  • Cebulę pokroiłam w gruba kostkę, szałwię umyłam, osuszyłam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę - jakieś 2 minuty, dodałam grzyby i smażyłam 5 minut.
  • Jak grzyby puściły sok a potem on odparował, wlałam na patelnię śmietanę, dodałam sól i pierz i gotowałam aż śmietana zgęstniała.
  • Dodałam posiekaną szałwię.
Przygotowanie farszu:
  • Dynię obrałam i pokroiłam w małą kosteczkę.
  • Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, potem dodałam dynię i dusiłam pod przykryciem aż dynia zmiękła.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam sól i pieprz, posiekaną szałwię oraz paprykę oraz pestki dyni, wymieszałam, wystudziłam.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam jajo, sól i wymieszałam mieszadłem hakowym - można to wszystko robić ręcznie ale tak jest szybciej.
  • Do misy dodałam teraz dobrze ciepłą wodę - ja dodaję taką z kranu, spuszczoną aby była ciepła.
  • Mieszałam aż powstało zwarte ciasto, można troszkę podsypać mąką jeśli się klei do ścianek.
  • Wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam podsypując mąką.
  • Potem zostawiłam ciasto przykryte ściereczką na 5 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie pierogów:
  • Z ciasta uwałkowałam cienki placek, szklanką wykrawałam krążki, nakładałam farsz i dobrze zlepiłam brzegi.
  • Ciasto jest bardzo elastyczne i nie jest to trudne.
  • Gotowe pierogi gotowałam w dużej ilości osolonej wody, 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Pierogi na talerzu polałam sosem grzybowym i posypałam posiekaną szałwią.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wodnicha późna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger