sobota, 10 listopada 2018

Extra szybkie bułki orkiszowe z czarnuszką

Tak jak w tytule, są to mega szybkie bułki, wyrabiamy ciasto a potem formujemy bułeczki i do piekarnika.
Znakomite będą do szkoły czy pracy, do zup, sałatek, posypać można różnymi ziarnkami zgodnie z upodobaniami.
Spróbujcie zresztą sami, polecam.
Bułeczki z czarnuszką na śniadanie.



Składniki: 8 sztuk

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 g ciepłej wody
  • 40 g oleju
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 jajo do posmarowania
  • czarnuszka do posypania



Przygotowanie bułeczek:

  • Do miski robota wsypałam mąki, dodałam sól, cukier, wymieszałam.
  • Drożdże rozpuściłam w odrobinie wody, dodałam do miski, wlałam wodę, olej i wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na 8 części i z każdej uformowałam małą bułeczkę.
  • Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajem, posypałam czarnuszką.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 25 - 30 minut, aż bułki pięknie się zrumieniły.
  • Studziłam bułki na kratce.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lipcowy zachód słońca

2 komentarze

  1. Z czarnuszką muszą być pyszne :) Wyglądają bardzo zgrabnie, apetycznie :) Chętnie je zrobię :) Dzięki Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo Małgosiu. Zajadajcie ze smakiem.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger