środa, 21 listopada 2018

Chleb pszenny z lnem i makiem

Szybki bochen, pachnący, z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą skórką.
Taki oto chleb mam dziś do zaoferowania, czy skorzystacie z przepisu? wybór należy do Was, a ja powiem tylko że warto.
Za 2 godziny chleb może być i na Waszym stole.
Pszenny bochen z siemieniem i makiem.


Składniki:

  • 1100 g mąki pszennej T 650
  • 800 ml wody źródlanej lub filtrowanej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki lnu
  • mak do posypania po wierzchu


Przygotowanie chleba:

  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Mąkę wsypałam do miski robota, dodałam sól i len i mieszałam na wolnych obrotach do połączenia składników.
  • Potem wyrabiałam przez 5 minut.
  • Ciasto zostawiłam w misce na 15 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło.
  • Ciasto wyjęłam na blat, złożyłam jak kopertę i ponownie pozostawiłam, tym razem do wyrośnięcia na ok. 30 - 60 minut.
  • Ciasto ponownie złożyłam po wyrośnięciu, uformowałam bochenki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Chlebki pozostawiłam na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  • Potem spryskałam bochny wodą, posypałam makiem, nacięłam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół, przez 40 - 45 minut.
  • Po upieczeniu postukany pod spodem chleb wydaje głuchy dźwięk.
  • Upieczone chleby spryskałam wodą i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Śladkowie Dużym

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger