poniedziałek, 1 października 2018

Placki z brokułami i bazyliową śmietaną

Jak ja kocham wymyślać przepisy na placki, słodkie, wytrawne, wszelakie.
Czy to na śniadanie, obiad czy kolację, placki smakują wybornie, do nich ulubiony sos i niczego więcej nie trzeba, no może miłego towarzystwa.
Tak oto powstały pyszne i puchate placki a śmietana bazyliowa nadała im szlifu, polecam.
Brokułowe placuszki z sosem bazyliowym.


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 2 jaja
  • olej do smażenia

Sos bazyliowy:

  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • szczypta soli różowej himalajskiej
  • 10 - 12 dużych liści bazylii


Przygotowanie placków i sosu:

  • Najpierw posiekałam brokuła, nie ma dobrego sposobu bo on zawsze strzela i pryska.
  • Jedyny dobry to włożyć go do malaksera i posiekać ale żeby nie za bardzo, ja siekałam nożem.
  • Do miski wlałam mleko, dodałam jaja, sól i curry, wymieszałam dokładnie.
  • Dodałam teraz mąkę i sodę, ponownie wymieszałam aby nie było grudek.
  • Na koniec wsypałam posiekanego brokuła i wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej wkładałam po łyżce masy i smażyłam z obu stron na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • Kwaśną śmietanę wymieszałam z sola i drobno posiekanymi listkami bazylii.
  • Podałam placki z sosem.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Pabianic 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger