sobota, 13 października 2018

Florenckie kluski szpinakowe z pomidorowym sosem

Obiad dziś na stole godny królów, pyszny, pożywny, aromatyczny i ładny.
Znalazłam kluski u Mirabelki i zauroczyły mnie a ponieważ uwielbiam szpinak, musiałam je wypróbować.
Włoskie przepisy zawsze próbuję i jeszcze się nie zawiodłam.
Kluski szpinakowe i sos pomidorowy.


Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej T 650
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 ml
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: oregano,, bazylia, tymianek

Przygotowanie klusek:

  • Szpinak umyłam i przelałam wrzątkiem na sicie, jak przestygł, odcisnęłam go z nadmiaru wody i drobno posiekałam.
  • Przełożyłam go do wysokiej szklanki i zmiksowałam.
  • Szpinak przełożyłam do miski, dodałam jajo, ricottę, sól, pieprz, bułkę tartą i tyle mąki aby powstało jednolite ciasto.
  • Z ciasta urywałam kawałki i lepiłam wrzeciona - takie podłużne kluseczki.
  • Gotowałam kluski w osolonej wodzie przez 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Przygotowanie sosu:

  • Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oliwie, następnie dodałam startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smażyłam 3 minuty i dodałam pomidory z puszki i gotowałam aż sos zgęstniał, ok. 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i ziołami.
  • Kluski wyłożyłam na talerz, polałam sosem i posypałam startym parmezanem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ujeździe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger